2015. március 27., péntek

My Week In London

2015. március 27., péntek
A múlt héten Londonban voltam tanulmányi kirándulás keretében, fantasztikus volt! Nem terveztem ennyire részletesen leírni mindent, napról napra, óráról órára, de ha már egész héten bejegyzés nélkül maradtatok, tartozom annyival, hogy legalább most egy hosszabb szöveget írjak róla.
Szóval, a legjobb barátnőm osztályfőnöke szervezte a kirándulást (nem egy suliba járunk), a saját osztályának illetve a tizedikeseknek. Mindenki vihetett magával valakit, szülőt vagy bármilyen ismerőst, és a barátnőm engem vitt magával.
Hétfő reggel indult a gépünk Debrecenből. Az út két és fél óra volt, az idő alatt összeismerkedtem egy kicsit a többiekkel. Késő délutánra értünk a szállásunkra, ami egy diákszállás volt, de igazából nem számított, mert nem sok időt töltöttünk ott. Miután kicsomagoltunk és berendezkedtünk (nem volt nehéz, ugyanis a szoba olyan kicsi volt, hogy meg sem lehetett moccanni), elindultunk vacsorát keresni. Én ettem egy finom pasztát (miért ne ennék olasz ételeket Angliában?), a többiek viszont drágának találták, ezért ők inkább csak nézték, ahogy eszem.
Másnap reggel a Buckingham Palota felé vettük az irányt, ahol az őrségváltást néztük meg. Az első sorban álltunk, viszonylag jól láttunk mindent, bár még így sem elég jól. Közben kisebb háború tört ki köztem és egy ápolatlan hajú nő között, aki mindenáron elém akart tolakodni, és ez némiképp sikerült is neki, ezalatt az idő alatt kénytelen voltam azt fotózni, hogy ő éppen mit fotóz. Mármint a telefonján keresztül. Az őrségváltás után a St. James's Parkban sétáltunk, utána pedig a Trafalgar térre mentünk. Tisztelegtünk Nelson admirális emléke előtt, aztán bementünk a Nemzeti Galériába, ahol rengeteg híres képet láttunk. (Van Gogh: Napraforgók) A napnak még nem volt vége, innen mentünk a Whitehall-ba, a parlamenti negyedbe, ahol bepillantást nyertünk (de tényleg csak egy pillantást) a miniszterelnök életébe, vagyis tulajdonképpen megnéztük a Downing streetet. Elsétáltunk a Westminster apátság és a Big Ben előtt, aztán innen elmentünk a Soho nevű városrészre. Nézegettük a kirakatokat, a mozikat, aztán hirtelen a kínai negyedben, a Chinatownban találtuk magunkat a különféle kínai éttermek és fodrászatok között. Lényegében nagyon tetszett ez a rész is, bár nem tudom elképzelni ezt "nagyobb méretben". Úgy értem, ez a két utca tökéletesen elég volt nekem.
Másnap, szerdán a Hyde Parkba vezetett az utunk először, csodálatos már ilyenkor kora tavasszal is! Van itt egy hatalmas tó is. És amikor kiértünk a parkból, elsétáltunk a Royal Albert Hall előtt, onnan mentünk a Természettudományi Múzeumba. A csodás kristályok tetszettek a legjobban, és volt egy földrengés szimulátor is, a rengés ugyan nem volt nagy, de jó ötlet egy ilyet csinálni. Innen mentünk a város legjobb, legélvezetesebb, legszebb helyére: a Harrodsba. Ez a luxusmárkák helye, Dior, Chanel, Gucci, Dolce & Gabbana, Stella McCartney, Donna Karan, Jenny Packham... Rengeteg csodás ruha volt, cipők, táskák, parfümök! A mennyország. Mondanom sem kell, nem vettem semmit, de örök emlék marad. Most először voltam designer ruhák között.
Csütörtök reggel indultunk London szeméhez. Egyáltalán nem féltem az óriáskeréken, nagyon szép volt a kilátás. Innen mentünk a Tate Modern Gallery-be, ahol még szebb és érdekesebb festmények voltak, mint a Nemzeti Galériában. Ami a legjobban tetszett, az A nárcisz metamorfózisa volt, Salvador Dali-tól. Viszont innen sietnünk kellett, ugyanis a Cinderella premierjére mentünk az Odeon mozihoz. Ugyan nem tudtunk közel kerülni a vörös (kék) szőnyeghez (időközben kisebb gondjaink voltak, vagyis elhagytunk egy diákot...), de a kivetítőn láttuk a sztárokat. Szerettem volna a kordon mögött csápolni és nézni ahogy milliós ruháikban végigvonulnak a kék szőnyegen, ami külön a Hamupipőke hangulat miatt volt ilyen színű. De azért így is jó volt, meg egyébként sem voltak annyira ismert színészek. Talán Cate Blanchett-et néztem volna meg (ő alakítja a gonosz mostohát), aki nekem örökké Katharine Hepburn az Aviátorból (a legjobb film a világon!), és Helena Bonham Cartert, aki Bellatrix Lestrange óta számomra legendának számít, ő a tündérkeresztanya. Erről a rangos eseményről nincsenek képeim, de rá tudtok keresni, hogy ki milyen ruhát viselt a premieren.
Pénteken a Madam Tussaud's-ban kezdtünk, ahol először is, randink volt DiCaprio-val és Johnny Depp-el. Találkoztunk még többek között Emma Watsonnal, David Beckhammel, Audrey-val, Marilyn-nel, a Marvel szuperhősökkel, és bementünk a Chamber of Horrors-ba is, ami egy ijesztgető kamra szerűség, egy hosszú folyosó, ahol a sötétből emberek ugranak ki eléd. Így visszagondolva annyira nem volt rossz, de akkor a lányokkal véresre szorítottuk egymás ujját és másnapra elment a hangunk a sikítástól. Ezen kívül volt egy Spirit of London nevű dolog is, játéktaxikba ültettek minket és London történelmével kapcsolatban láttunk képeket és bábukat. Utána egy 4D-s rajzfilm következett, természetesen a már említett Marvel szuperhősökkel. 3D-ben néztük az egészet, és vizet fröcsköltek a szemünkbe, rugdosták a hátunkat és levegőt fújtak a fülünkbe. Szuper volt! Ezután az egész délutánt a Towerben töltöttünk, de az egész húsz fős csapatból csak négyen mentünk be. Viszont mi megnéztünk mindent, végigjártuk amit végig lehetett, a koronázási ékszerek lenyűgözőek voltak! A teremben, ahol ki vannak állítva, egy kis mozgójárda visz végig, azon kétszer is végigmentünk. Gyönyörűek voltak. Láttunk hollókat, átmentünk a hídon, végül pedig elmentünk az Oxford Streetre. Nem pont ilyenre számítottam, valójában "csak" egy fürdőruhát, egy táskát és egy nyakláncot tudtam venni.
Szombat volt az utolsó napunk Londonban, reggel a Borough Marketra igyekeztünk. A szállásunk is a Borough metrómegálló mellett volt, ezért a piacig csak pár métert kellett sétálni. Rengeteg zöldség, hal, hús, gomba (tudom hogy az is zöldség) volt kipakolva, meg különféle halikrák, lekvárok. Megvolt a maga hangulata. Ittunk igazi angol cappuccino-t, bár ennek is története van. Bementünk a kávézóba forrócsoki után kutatva, és mivel az nem volt, ezért kénytelen voltunk cappuccino-t kérni, aminek egyébként sör íze volt. A piacról mentünk a Portobello Road-ra, Notting Hillbe, ahol a Sztárom a párom c. filmet is forgatták. Ez volt a második legjobb hely az egész kirándulás alatt, retro ruhadarabokat, kalapokat, képeket és Volkswagen buszokat lehetett kapni. Egy nyakláncot és egy Audrey Hepburn-ös képet vettem, de igazából kinéztem egy igazi skót gyapjúból készült poncsót és egy francia sapkát is. Ezután, utolsó programként ellátogattunk Greenwich-be, ahol csak egy gyors sétát tettünk, megnéztük a Csillagvizsgálót és visszamentünk a szállásra. Hat körül értünk vissza, tízkor pedig indultunk a repülőtérre, ahol egész éjszaka várakoztunk az egyébként másnap délelőtt induló járatunkra. Két-három órát aludtunk, aztán a gépen is körülbelül ennyit (a többiek elmondása alapján a gépen törökülésben, teljesen egyenes háttal aludtam, hátra sem dőltem), vasárnap délutánra pedig már itthon voltam. Nagyon jó volt!
***
Last week I was in London, it was a school trip. I didn't want to write a long-lond post to show you everything about my week and tell you the programs day by day, but I didn't care about my blog this week, so now I have to!
My best friend's head teacher organized this trip, my bestie invited me. Some students from her class were there, and some older students.
We started on Monday, from Debrecen Airport. We traveled for two hours, than we arrived to London Luton Airport. Our transfer took us to our student hostel. It wasn't big or modern, but we didn't spend a lot of time there. After looking around the room, we tried to eat something. I found an amazing pasta restaurant where I eat delicious Italian (!) food.
Tomorrow morning we went to Buckingham Palace, where we watched the guard changing. After that, we went to the St. James' Park, it's one of the royal parks. We saw swans and squirrels, really friendly squirrels. Then we went to Trafalgar Square, National Gallery. We saw a lot of paintings, for example Sunflowers from Vincent Van Gogh. Then we took a walk in Whitehall, saw the Westminster Abbey and the Big Ben. Then we went to Soho, to see the Chinatown.
On Wednesday we went to the Hyde Park. The cherrytrees are blooming! This park is amazing. After that we saw the Royal Albert Hall, then went to the National Historical Museum. We saw a lot of crystals and bones, it was great! Then we went to the best place in London: the Harrods Market. This is the place where the queen shops. Full of luxury brands, Valentino, Chanel, Dior, Gucci, Prada, Alexander McQueen, Stella McCartney, Donna Karan... I didn't buy anything, but I will always remember the day when I first saw designer clothes.
On Thursday we visited the London Eye. The view was so beautiful! Fortunately the weather was perfect, there weren't any fog. After that, we went to the Tate Modern Gallery, where we saw a lot of modern paintings. In art we can call something modern, if it was made after 1900. My favourite was The Metamorphosis of Narcissus from Salvador Dali. And then we have to hurry to the premier of Cinderella, in Odeon. We couldn't see it, only from a big distance, but we saw everything on the screen. Cate Blanchett plays in the movie - she's my Katharine Hepburn forever, from Aviator, which is the greatest movie of the world -, she's the "evil", and my another favourite, Helena Bonham Carter, alias Bellatrix Black Lestrange.
On Friday we went to Madam Tussaud's. DiCaprio and Depp, Emma Watson, David Beckham, Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Shrek, Marvel superhero... Then the Chamber of Horrors, and no, scare isn't a funny thing. And after that, the Spirit of London. We had to sit in English taxis and we were on a trip in the building. We knew a lot about the history of the city! We spent the afternoon in the Tower, then we had an hour to shop on the Oxford Street. I didn't really like it, Harrods was so much better.
Saturday was our last day in the capital city of England. In the morning we visited the Borough Market near our hostel, it was full of vegetables, mushrooms, fish, caviar, marmalades, fruits and meats. It was great. Then we went to the second best place in London, the Portobello Road. It's the place where the Notting Hill was filmed. I loved the retro market, with polaroids, clothes, hats, necklaces, bags and pictures. The last program was in Greenwich, seeing the lighthouse. Then we spent a very very good night in the airport and went home on Sunday.

A szárny... / The wing...

A kilátás a buszból, amin egyébként végig aludtam. / I saw this from the bus while I was sleeping. (?)

Tower Bridge a holdfényben. / Tower Bridge at night.

Buckingham Palota / Buckingham Palace.

A St. James' Park egyike a királyi parkoknak. / One of the Royal parks: St. James' Park.

Nemzeti Galéria. / National Gallery. 

Yoda várt minket a múzeum előtt. Varázslat! / Yoda was waiting for us in front of the gallery. Magic!

Az elnöki negyed. / Whitehall.

Kínai negyed, Soho. / Chinatown, Soho.

Nagyon barátságosak voltak! / They were so friendly!
Igen, ennyire... / Yes, as much as you see!

Cseresznyefa. / Cherry tree.
A Természettudományi Múzeumban. / In NHM.

Dolce & Gabbana a Harrodsban. / Dolce & Gabbana in Harrods.

Gyönyörű kabátka! / Beautiful coat!

Micsoda ruha... / Such a dress.

Az egyetlen, csodálatos Elie Saab. / The one and only. Elie Saab.

Modern, egyszerű és elegáns. / Modern, simple and elegant.

Az egyik legszebb ruha. És talán az egyetlen, aminek nem emlékszem a márkájára. / One of the most beautiful dresses! The only one that's brand I don't remember.

Csodás! / Wonderful.

Ez az esküvői részleg. / Wedding department.

Valentino SS 2015 couture.

És a táska. / And the bag.

Christian Dior tervezésében... / By Christian Dior.


A szem. / The eye.

A kilátás. / The view.

A Nárcisz metamorfózisa. / The Metamorphosis of Narcissus.

Emma.

Leo!

Johnny.

Ms. Monroe.

Ms. Hepburn.

Mézi. / Gingy.

Hulk.

A Tower belülről. / Tower, inside.

A híd. / The bridge. 

Ezek nagyon cukik! / So cute!

 I need it.


Rolls Royce.

Vespa.Ahol az idő kezdődik. / Time starts here.

Remélem szép hetetek volt! / Hope you had a nice week!
xx, F

2 megjegyzés:

La Papillon Noire © 2014